Mentorkert nyílt nap az Olaszi Általános Iskolában

2024. május 30-án vendégek érkeztek iskolánkba, mivel a Mentorkert Program keretében iskolánk idén elnyerte a mentorkert minősítést. Ezt a címet országosan csak 3 iskola kapta meg idén, így nagy elismerés, hogy iskolánk is köztük lehet. Nagy örömünkre több intézményből is elfogadták meghívásunkat. Itt voltak a Mohácsi Tankerület intézményein kívül, Pécsi iskolákból, Bólyi EGYMI-ből, tanárok, tanítók az óvoda óvónői, hitoktató, és a Pécsi POK szaktanácsadója is. Iskolánk igazgatónője, a helyettes asszony, illetve a kertvezető kolléganő vezette körbe a vendégeket a kertben, gyümölcsösben, méhlegelőn, állatbarát tanösvényen, ökotemetőben, fűszerkertben és az egyéb szabadtéri területeken. Elmondták, hogy az iskolakert nem újdonság nálunk, több évtizede foglalkozunk ezzel a tevékenységgel különböző formában.

Diákjaink szeretnek a kertben dolgozni, szívesen végzik a fizikai munkát. Idén alakítottuk ki az állatbarát tanösvényt, korábbi években magaságyást készítettünk, ennek előnyeit is megtapasztalhatják a gyerekek.  A kertben különböző játékos, de információt adó feladatokat is meg lehet oldani: pl. a fákra előzetesen felerősített képeken a madarakat felismerni (melyik lehet a mi kertünkben is?), állati lábnyomok képei vezethettek a következő feladathoz, különböző magok, termések felismerése, stb. Pár ilyen feladatot be is mutattak a gyerekek, és még a vendégek is játszottak.

Laklia Barbara tanítónő adott tájékoztatást a kerti munkálatokról és egy alsós csoporttal különböző használati tárgyakat is készítettek: teafiltert a gyógynövényteának, magtároló tasakokat, magvető csíkokat. Iskolánk az elnyert mentor támogatás keretében a feldolgozást segítő eszközöket igényelt, de már idén is megkezdtük a termények feldolgozását: illatzokninyuszik, bio lekvárok, harisnyából készült snidling fejek, és kerti társas formájában. Ezekkel a termékeinkkel idén a Diákvállalkozások országos vásárán a legjobb termék díjat el is nyertük. A résztvevők elismeréssel nyilatkoztak erről a munkáról is, kiemelve, mennyire fontos a diákok életre nevelése, a gazdasági ismeretek beépítése a tananyagba.

Kerner Klára hitoktató kolléganő az un. Bibliai kertünket mutatta be gyerekek közreműködésével. A kert érdekessége, hogy nem öntözik, mégis szépen fejlődnek a különböző növények pl. borsó. Látszólag gazos a kert területe, de ennek több oka is van , elsősorban így jobban megtartja a föld a nedvességet, illetve a terület méhlegelőként is szolgál.

Vendégeink megtekintették a felújított ökotemetőnket is, melynek fejfáira fel van írva, hogy az elásott hulladék hány év alatt bomlik le. A gyerekekkel többféle óra témájához kapcsolódva időnként kiásunk egy-egy „sírt”, hogy megnézzük, hol tart a bomlási folyamat.

Két tanórát is tartottunk a szabadban, a kerti padokon. Egy alsós digitális kultúra órát Kéméndiné Ferenczi Hajnalka kolléganő vezetésével és egy felsős magyarórát Nyúlné Simon Ágnes tanárnő irányításával.
A digitális kultúra órán a robotika, kódfejtés, (hagyományos, és a fákról szóló versek QR kóros) volt a téma, elektromos eszközök nélkül. A magyaróra a komplexitás jegyében a természethez kapcsolódó izgalmas feladatokkal dolgozta fel az irodalmi, nyelvtani, és a népdalok világának tantárgyi tartalmait.

Vendégeink tájékoztatást kaptak az óvoda-iskola átmenet új koncepciójáról is. Mivel az óvoda nagyon közel van, és egy szép ligetes részen lehet átjönni az iskolába, úgy gondoljuk, hogy az óvodásokat jobban bevonjuk ezen a területen illetve az iskolakertben ők is tevékenykedhetnek, megismerhetik az iskolában dolgozókat, közös foglalkozások lehetnek az iskolás diákokkal. A jelenlegi jó kapcsolatot kibővítve még jobbá, hasznosabbá tennénk.

A délelőtt végén megkínáltuk vendégeinket. A felszolgált kóstolók a kertünkből származtak: a zsíroskenyérhez a zöldhagyma, a saláta, a borsó, a cseresznyefánkról a cseresznye. A limonádé citromfűből, a tea különböző helyi gyógynövényekből készült.

Vendégeink visszajelzései alapján is egy tartalmas, értékes délelőttöt töltöttünk együtt. A kollégák amellett, hogy megismerhették sokrétű munkánk egy szeletét, sok apró ötlettel tértek haza, illetve már szóban megállapodtunk az intézmények segítéséről, tanácsainkkal, palántákkal, további nyíltnapok szervezéséve.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.