Napközis Erzsébet-tábor

Iskolánk 21 diákja és 3 nevelője vett részt az Erzsébet-táborban. A nagy melegre való tekintettel sok olyan programot rendeztünk, ami a vízhez kapcsolódott. Pl.: horgásztunk, medencés játékok, meglátogattuk a Siklósi Termálfürdőt.  Minden délután a csendes pihenő alatt magyar meséket nézhettek a gyerekek, majd az udvaron pára kapu frissített fel bennünket.
Mindemelett a tábor a magyar néphagyományokra és a nemzeti, nemzetiségi értékeinkre épült. A csoportokat már első a magyar találmányok megismerésével feltalálókhoz kötve alakítottuk ki. Játékos feladatok során ismerkedtünk a nemzeti parkok természeti kincseivel, hazánk világörökség helyszíneivel.
A kerthez köthetően hagyományos „bio” technikákat próbáltunk ki. A kertben termő nyári termények feldolgozását elkezdtük. Levendula szörpöt készítettünk a termény feldolgozásától az üvegek lezárásáig. A nyári almát a Szent Iván éji hagyományokat felelevenítve megsütöttük, így a néphagyomány szerint is biztosítottuk az egészségünk megőrzését. A zöldségfélékből pástétomot készítettünk, illetve vak kostolót rendeztünk. A fentarthatóság jegyében dinnyehéjat felhasználva savanyúságot készítettünk. Kutyaharapás szőrével! A nagy melegben gyógyteákat és frissítő limonádékat fogyasztottunk.
Ugyan meleg volt, de a gyerekek nagy örömére hagyományos magyar ételeket is sütöttünk, mákosgubát és lángost kóstolhattunk.
A tábor szerves részét képezték a mozgásos játékok. Páncélban harcoltunk a lufi fejű sárkánnyal, aki megadva magát cukrot adott. Célba dobtunk, nép játékokat játszottunk, tüzet ugrottunk, vak karavánoztunk és kerékpáros ügyességi gyakorlatokkal edzettünk a túrára készülve. Kicsiknek és nagyobbaknak két túrát is szerveztünk. Gyalogos túránk alkalmával magyar állatokat simogattunk és lovagoltunk. A kerékpáros csoport egy egzotikus farmra látogatott, ahol alpakákat figyelhettünk meg, csacsit és lovakat simogattunk.
A magyarság tudat erősítésén túl a baranyai nemzetiségi hagyományait is felelevenítette.  Több állomáson kékfestő anyag felhasználásával készítettünk levendulás illatpárnát, fakanál bábot, levendula szörpös üveget díszítettünk.
A sok élményt felsorolni kevés ez a felület, beszéljenek a képek:

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.